Med – ako si správne vybrať a ako ho skladovať

Thumbnail

Med, ktorý často nazývame tekutým zlatom, získal toto pomenovanie nielen vďaka svojej farbe, ale najmä vďaka svojim priaznivým účinkom pre ľudské zdravie. Viete však, aké má zloženie, aké druhy medu poznáme a ako ho správne skladovať?

Čo všetko obsahuje?

Aj takéto milé prekvapenia nám robia naše včely 💛

Hlavnú zložku medu tvoria cukry, ktoré tvoria 95 až 99 % sušiny medu, a to najmä jednoduché cukry – glukóza a fruktóza. Druhou najväčšou zložkou je voda, ktorej obsah v mede sa pohybeje od 13 do 20 %. Obsah vody je teda jedným z dôležitých ukazovateľov kvality medu. Čím nižší je obsah vody, tým kvalitnejší je med a tým dlhšie ho môžeme skladovať. Ďaľšími zložkami, ktoré obsahuje sú aminokyseliny a organické kyseliny. V menšom množstve, ale v širokom spektre sú v mede zastúpené aj minerálne látky, pričom najvýznamnejšie množstvo z nich má draslík. Obsah minerálnych látok je vyšší v medovicových medoch. Obsahuje aj vitamíny, najmä skupiny B, vitamín C a provitamín A a mnoho ďaľších, hormóny, enzýmy, flavonoidy, aromatické látky, ale aj peľové zrná z rastlín.

Poznáte jeho pôvod?

Podľa suroviny, z ktorej včely med pripravili, delíme ho na nektárový kvetový, alebo medovicový, prípadne zmiešaný – kvetovo-medovicový. Nektár je sladká šťava, ktorú vylučujú rastliny, s rôznym pomerom glukózy, fruktózy a sacharózy. Aromatické silice a terpény dodávajú nektáru z rastlín špecifickú chuť a vôňu. Medovica je hustá sladká tekutina, ktorú vylučuje hmyz, a to najmä vošky a červce. Tieto drobné živočíchy žijú na listoch a púčikoch mnohých ihličnatých a listnatých drevín, vysávajú z nich šťavu a práve tá je zdrojom medovice. Časť z nej spracujú vo svojom organizme, ďaľšiu časť vylúčia na listy a ihličie. Túto potom zbierajú a spracúvajú včely. Medovica je na rozdiel od nektáru hustejšia s nižším obsahom vody, ale podobným obsahom cukrov. Obsah minerálov je však v medovici vyšší.

Medovú sezónu začínajú jarné – kvetové medy. Medy z jarných znášok sú svetlé, s jemnou lahodnou chuťou. Pomerne rýchlo kryštalyzujú. Prvým jednodnodruhovým medom je repkový. Je svetlý, má špecifickú chuť a rýchlo kryštalizuje. Repkový med obsahuje látky s protirakovinovými účinkami zvané brasiny. Agátový med je ďaľším jarným jednodruhovým medom. Tento med je obľúbený najmä z dôvodu, že nekryštalizuje a zostáva tekutý. Agátový med je vhodný aj pre alergikov, keďže obsahuje veľmi málo peľových zŕn. Ďaľšími jednodruhovými medmi sú medy slnečnicové, pohánkové, lipové, lesné malinové, facéliové, ale aj levanduľový.

Medovicové medy (podobne ako nektárový agátový med) obsahujú veľmi málo peľu a sú tiež vhodné pre alergikov. Obľúbným medovicovým medom je med z jedle, ktorý je tmavohnedý so zeleným nádychom. Vynikajúcu chuť a arómu má červenohnedý med zo smreka. Veľmi žiadanými medovicovými medmi sú aj medy zo smrekovca a z duba.

Ako ho správne skladovať?

V prvom rade musíte dbať na to, aby boli nádoby s medom starostlivo uzavreté. Med má hygroskopickú vlastnosť a pri nedokonalom uzatvorení nádob prijíma nadmernú vlhkosť z okolia, čím samozrejme prijíma aj okolité pachy. Najlepšími nádobami na jeho uskladnenie sú sklenené poháre, prípadne keramické nádoby. Nádoby s medom chráťe pred slnkom, ideálnym miestom sú tmavé miestnosti, suché sklady, či pivnice. Môžete ho pokojne skladovať aj v chladničke.

Už sme spomínali ďaľšiu prirodzenú vlastnosť medu, ktorou je jeho kryštalizácia. Mnohí z vás sa nesprávne domnievajú, že med kryštalizuje z dôvodu pridania cukru a taktiež tento prirodzený proces zvyknete nesprávne nazývať scukornatenie. Kryštalizácia medu závisí najmä od pomeru fruktózy a glukózy, ale aj od množstva peľu, ktorý sa v mede nachádza. Med kryštalizuje prirodzene a postupne, najprv sa zakalí, postupne hustne a kryštály sa zväčšujú, až napokon po niekoľkých dňoch až týždňoch skryštalizuje úplne. Ak uprednostňujete med tekutý, môžete ho zahriať vo vodnom kúpeli. Pomalým zahrievaním medu dosiahnete jeho tekutú konzistenciu. Dbajte však na to, aby kúpeľ nepresiahol teplotu 45 stupňov. V opačnom prípade by ste znehodnotili všetky zdraviu prospešné látky obsiahnuté v mede.

Môže sa med pokaziť?

Kvalitný med má skutočne dlhú trvanlivosť. Tá je spôsobená vysokým obsahom cukrov, nízkym obsahom vody a antibakteriálnymi vlastnosťami medu. Ak je však množstvo vody vyššie ako 20 %, môže začať kvasiť a tým sa znehodnotiť. Preto dávame znova dôraz aj na jeho správne skladovanie a dobre uzatvorené poháre a nádoby.

Nakupujte med od svojho overeného včelára a vychutnávajte si jeho lahodnú chuť plnú zdraviu prospešných látok 🙂

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Košík

0

Žiadne produkty v košíku.

Hit Enter to search or Esc key to close